PENSIOENREGELINGEN EN PENSIOENBESTUUR

In het pensioenrecht is de wet- en regelgeving omtrent het pensioen vastgelegd. Een pensioen is een oudedagsvoorziening die voorziet in een vervangend inkomen voor werknemers na pensionering. Een afgeleide hiervan is het nabestaandenpensioen. Veelal is pensioen een vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardenbeleid. De werkgever is niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden, dit is optioneel. Vraag is of een pensioenvoorziening past in het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Op dit moment speelt vooral de nieuwe Pensioenwet een belangrijke rol in de ontwikkelingen van pensioenvoorzieningen omdat het pensioenstelsel in de komende jaren flink op de schop gaat. In de nabije toekomst zullen we alleen nog met beschikbare premieregelingen te maken hebben. Dit past ook wel in de trend bij zeker de wat kleinere bedrijven, de keuze voor een beschikbare premieregeling. Grote voordelen zijn de flexibiliteit, en de investering die gevraagd wordt van de werkgever. Deze zijn te overzien en kunnen strategisch interessanter zijn dan meer loon.

Pensioenregelingen die veelal worden uitgevoerd door een pensioenfonds, zullen in de komende jaren moeten aangepast aan de nieuwe regels die zijn opgesteld in de Pensioenwet. De middelloon en eindloonregelingen zullen voor 2028 moeten worden omgezet naar een beschikbare premieregeling. Dat is best ingewikkeld en daar komen veel elementen bij kijken die invloed hebben op de keuze en strategie.

Sinds 2019 zit ik als werkgeverslid in een bestuur van een gesloten ondernemingspensioenfonds en heb in die hoedanigheid een behoorlijk ervaring opgebouwd in dit werkveld. Voor vragen over pensioen als beloningsinstrument of arbeidsvoorwaarde maar ook voor bestuurlijke vraagstukken kunnen wij uitstekend adviseren.

Voor meer informatie helpen wij je graag verder. Neem dan vooral contact met ons op.