HR As a Service; Wat zijn de voordelen?

In mijn nieuwe rol -sinds 3 maanden- als ondernemer waarbij ik bedrijven waaronder startups en scale-ups ondersteun als partner in duurzame groei op het gebied van HR en Legal (arbeidsrecht) gebruik ik de term HR As a Service. Maar wat bedoelen we hier nu precies mee en wat zijn de voordelen?

HR as a Service (HRaaS) verwijst naar het uitbesteden van HR-functies aan een externe professional. In de praktijk kan dit op 2 manieren, het outsourcen van HR-taken of het insourcen van een HR-expert. Outsourcing is het proces waarbij een externe HR-professional wordt ingehuurd die niet aan de onderneming is gelieerd om specifieke taken uit te voeren. Insourcing daarentegen is een zakelijke praktijk die wordt uitgevoerd binnen de operationele infrastructuur van de organisatie, meestal door een Interim of ingehuurde HR-expert.

Waarom kiest een onderneming hiervoor? Het biedt organisaties in een groeifase zoals startups en scale-ups grote voordelen zoals:

Kosteneffectiviteit: HRaaS stelt juist dit soort organisaties in staat om grip te houden op de kosten voor een interne HR-expert. In plaats van het contracteren van HR-personeel op PT of FT contract, kunnen organisaties een beroep doen op de inhuur van een HR-professional voor 1 of 2 dagen per week of op projectbasis en maximaal voor 4 maanden. Hierdoor zijn er geen extra infrastructuur, kantoorruimte en lopende kosten voor HR-management nodig.

Expertise en specialisatie: HR-professionals die op deze manier werken, zijn vaak gespecialiseerd in verschillende gebieden, zoals in mijn geval arbeidsrecht, HR-strategie, changemanagement, OR, organisatieontwikkeling en beloning.

Schaalbaarheid en flexibiliteit: HRaaS experts zijn agile en wendbaar als het gaat om schaalbaarheid en flexibiliteit, zodat ze voldoen aan de veranderende behoeften van een organisatie. Of de organisatie nu snelle groei, inkrimping of herstructurering doormaakt, de HRaaS professional kan zich snel aanpassen aan deze veranderingen. De service kan eenvoudig op- of afgeschaald worden op basis van de eisen van de organisatie.

Tijdbesparing: Door HR problemen uit te besteden komt kostbare tijd vrij voor de ondernemer en zijn collega’s, zodat zij zich kunnen richten op hun kernactiviteiten en hun tijd en energie besteden aan strategische initiatieven die de bedrijfsgroei stimuleren. Veel HR-taken zoals werving, inwerken van werknemers, salarisverwerking en secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen immers enorm tijdrovend zijn.

Compliance en risicobeheer: Naleving van arbeidswet- en regelgeving kan een uitdaging zijn, vooral voor de kleinere startups maar ook scale-ups en middelgrote bedrijven. Een HRaaS-expert op HR en Legal heeft een grondige kennis van arbeidswetten, compliance vereisten en branchevoorschriften. Ze kunnen organisaties helpen om door complexe juridische kaders te navigeren, waardoor het risico op niet-naleving en mogelijke juridische problemen wordt verkleind. Bedenk daarbij dat kleinere organisaties risico’s lopen omdat hun contracten en procedures niet up-to-date zijn en daarmee niet “compliant” zijn.